Doymuş yağlar süt ürünleri, et ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunan tereyağ, margarin, kuyruk yağı gibi yağlardır. Kolesterol açısından sağlığı olumsuz yönde etkileyen bu yağların tüketimine özen gösterilmeli, pişirme sırasında ısıl işlem açığa çıkmamasına dikkat edilmelidir.

Bunun haricinde doymamış yağ grupları tekli doymamış ve çiftli doymamış olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Tekli doymamış yağ asitleri zeytinyağı, avakoda yağı, günlük çiğ olarak tükettiğimiz fındık, ceviz gibi kuruyemişlerde bulunan yağ türleridir. Bu gruplar vücuda oksidasyonu önleyerek kalp damar rahatsızlıklarının önlenmesinde kullanılan yağ türleridir. Çoklu doymamış yağ asitleri ise ayçiçek, mısır, soya yağı gibi yağlar olduklarından yine ısıl işleme maruziyetinde açığa çıkan anti kanserojenik maddelerden dolayı vücutta çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilmektedir. Günlük diyetimizde almamız gereken yağ türleri başta zeytinyağı olmak üzere hindistan cevizi yağı ve avokado yağıdır. Çiğ fındık, çiğ ceviz, çiğ badem gibi kuruyemişlerin porsiyonlarına dikkat ederek diyetimize eklememiz gerekmektedir.