Geçirgen bağırsak sendromu (leaky gut) neden ve nasıl oluşur?

Geçirgen bağırsak sendromu (leaky gut) neden ve nasıl oluşur?

Bağırsaklarımız bizim ikinci beynimiz. Son yıllarda sıkça duyar olmuşsunuzdur bağırsaklarımızın ikinci beyin olduğunu. Aslında yıllar öncesinde Hipokrat’ın bir sözü var: Hastalıklar bağırsaklardan başlar yönünde. Gerçekten de bağırsaklar bizim için çok önemli. Vücudumuzun en önemli organlarından biridir ve savunma hattımız bizim bağırsaklardan başlar. İşte geçirgen bağırsak sendromu (leaky gut) hastalığı da bağırsakların önemi ortaya çıktıktan sonra anlaşılan bir hastalık. Geçirgen bağırsak sendromu (leaky gut) bağırsakların normalde olması gereken geçirgenliğinin dışında yani aminoasit, yağ asidi, glukoz, vitamin, minerallerin dışında birçok başka maddeleri de ağır metalleri, toksinleri, kimyasal maddeleri de geçirmesiyle oluşan bir rahatsızlıktır. Normal şartlarda bağırsaklarımızın bunları geçirme şansı zaten yok. Çünkü bağırsaklarımız o kadar güçlü bir yapıya sahip ki dört katmandan oluşur bağırsak duvarı. En iç katman da o bağırsak astarı denen katman da sıkı bağlantılarla hücreler birbirine bağlıdır. Bunların önünde virüsler dediğimiz tüyler, virüslerin önünde mikro virüsler dediğimiz başka tüyler ve onun önünde mukus tabakası ki bu mukus tabakası antikorları salgılar, mukusun önünde de hepinizin bildiği faydalı bakteriler denen bağırsak florası yer alır. Düşünün. Aslında bağırsak geçirgenliği değil bağırsağın nasıl geçirmemesi gerektiğini konuşmamız lazım çünkü bu kadar güçlü bir yapıya sahip bağırsak duvarlarımız. İşte bu yapı bozulup öndeki floramız yani probiyotik diye bildiğiniz faydalı bakterilerimizin dağılması dispiyozis dediğimiz farklı yerlere gitmesi alttaki mukoza ve virüs dediğimiz tüylerin dağılması sebebiyle hücrelerimiz sıkı bağlantıdan çıkıp açıkta kalır. Sonrasında bu hücreler arasındaki geçirgenlik de artınca ve bu geçirgenlik arttıktan sonra da diğer bütün maddeleri geçirmeye başlar. İşte buna biz geçirgen bağırsak sendromu (leaky gut) diyoruz. Geçirgen bağırsak sendromu (leaky gut) nasıl oluşur? Bakın ağızdan mideye kadar 40 cm., mideden anüse kadar yaklaşık 6-8 metre arasında sindirim sistemi uzunluğu var. Dolayısıyla sindirim sistemi ağızdan itibaren anüse kadar sindirim işlevleri yerine getirir ve her organın başka görevi vardır. Yüzey alanı, açtığımız zaman bağırsaklarımız ortalama anatomistlere göre 40 metrekarenin üstünde bir alana sahip. Bazıları bir futbol sahası kadar da der ama anatomistleri baz aldığımızda en az 40 metrekare. Bu inanılmaz büyük bir alan. Bu alanın bizim her zaman için güçlü, sıkı, vücut için gerekli olan vitamin, mineral ve diğer gıdaları seçici geçirgen olarak çalışması gereken bir yapı. Normal şartlarda midemizin pH değeri 1 ile 2 arasıdır. Bu bize lazım, bazı gıdaların başta karbonhidratlar, proteinler gibi, yağlar gibi gıdaların sindirimi için mutlak suretle pH değerinin düşük olması lazım ki asit ortamda bunlar parçalanırlar. Parçalandıktan sonra ince bağırsağa geçilir, ince bağırsakta yağların sindirimi devam eder. Parçalanmış proteinler ince bağırsaktan itibaren hem sindirime devam eder hem de emilmeye devam eder. İnce bağırsakta karbonhidratların emilimi başlar ve biter. Glukoza döndüğü için çok daha hızlı biter. Yağların emilimi de yağ asidi olarak devam eder. Bu yapı nasıl bozulur? Birçok neden var. Örneğin kullandığımız anti asitler veya mide pH değerini yükselten ilaçlar. Midenin pH değeri 1-2 arası değil de 5-6 olduğu anda proteinlerimiz parçalanmadan ince bağırsağa iniyor. İnce bağırsağa indikten sonra sindirim tamamlanmadan emilmeye çalışıyor ve emilirken de eğer ki öncesinde geçirgen bağırsak sendromu (leaky gut) başlamışsa buradaki savunma hücrelerimiz bunu bu geçirgenlik esnasında parçalanmamış proteinleri antijen kabul ediyor ve antikor üretiyor. İşte Geçirgen bağırsak sendromu (leaky gut) hastalığın birinci sorunu. Otoimmun hastalıkların nedenini teşkil eden sorunlardan biri. Vücudun bu maddelere verdiği reaksiyon. Diğeri basit karbonhidratlar. Aslında basit karbonhidrat dediğimiz basit şekerler. Mesela aç karnına bir çocuğa iki tane çikolata yedirin, ağzını 20 dakika sonra kokladığınızda alkol kokusu alırsınız. Basit karbonhidratlar bağırsaklara indiğinde alkole dönüşürler. Bu yine bağırsak duvarlarını bozan bir etkidir. Bir başkası ise; son yıllarda Sağlık Bakanlığı bununla ilgili önlem alsa da önceki yıllarda çok fazla tükettiğimiz antibiyotikler. Sürekli antibiyotik kullanımı her türlü hastalıkta ihtiyaç olsun olmasa da antibiyotik kullanımı bağırsak duvarlarındaki bizim için faydalı olan B vitaminlerini, A, D, E, K vitaminlerini üreten, bizim için savunma görevini gören florayı yani bizim için faydalı dost mikropları dost bakterileri öldürüyor. Dolayısıyla bizim savunma hattımız bozulmaya başlıyor. Bir diğeri yine bağırsaklarımızda flora bakterilerine karşı bir denge oluşsun diye oluşan çok küçük miktarda olan mantar. İkisi bir denge halindedir. Eğer siz çok fazla şeker, rafine şeker, rafine un gibi maddeleri tüketirseniz bağırsaklarınızdaki bu patojenler de çoğalır ve bağırsaktaki bakteriyel düzen bozulur. Bunların hepsi bağırsak düzenini ve geçirgenliği bozan nedenler. Bunun üzerine antienflamatuar ilaçlar, hormonal açıdan farklı bakterileri ihtiva eden yiyecekler, ağır metalli ya da zirai açıdan çok desteklenmiş ve zirai ilaç kalıntıları olan gıdaları tüketerek bağırsak duvarlarımızı etkileriz ve buradaki geçirgenliği bozarız. Sonuç: Geçirgen bağırsak sendromu (leaky gut) olur. Geçirgen bağırsak sendromu (leaky gut) kronik hastalıkların başta otoimmun hastalıklar olmak üzere birçok kronik hastalıkların temelinde yer alan önemli bir rahatsızlıktır. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.