Gut hastalığı pürin metabolizmasının bozulmasına bağlı olarak eklemlerde ağrı, yanma, şişlikle karakterize bir rahatsızlıktır. Gut hastalarının beslenmelerinde dikkat etmesi gereken hususlara baktığımızda diyetlerinden pürinden zengin gıda gruplarını çıkarmaları gerekmektedir.

Bu gruplarda sakatatlar, av etleri, küçük balıklar, yağlı kırmızı etler, mantar, ıspanak gibi sebzeler yer alır. Gut hastalarının ataklarına sebebiyet vermemek adına bu gıdaları diyetlerinden elemine etmek gerekir. Onun yerine diyetlerine süt ve süt ürünleri, ki yağı azaltılmış süt ve süt ürünleri gruplarını tercih etmek gut hastaları için daha doğru olacaktır, yumurtalar, lifli gıdalar, meyve ve sebzeler eklenebilir. Su tüketimi de önemlidir. Ayrıca kişi ideal kilosunda değil ise zayıflama sağlanarak kişinin ideal kilosuna getirilmesi gerekmektedir.