Neden baş ağrısına sürekli maruz kalırız? Ne zaman migren tanısı konulabilir?

Baş Ağrısına neden maruz kalırız

Ömründe başı ağrımayan insan yoktur desek yeridir. Herkesin bir dönem başı ağrımıştır ama bunların hepsi migren demek değildir. Örneğin bir gün boyunca su içmeyin, sabah kalktığınızda başınız ağırır. Susuzluk başınızı ağrıtır. Hatta baş ağrılarının yüzde 75’i susuzluktandır. Geriye kalan yüzde 25 için konuşursak bunlar migren grubu baş ağrıları olabilir, gerilim tipi baş ağrıları olabilir, psikolojik yani cluster dediğimiz psikolojik baş ağrıları olabiliyor. Bu baş ağrılarını ayırırken süresi çok önemli. Sürekli bir insanın başı ağrımaz. Bana bazen öyle hastalar geliyor, bir haftadır, 15 gündür, bir aydır ağrıyor diyorlar. Bu bir kere migren değil. Migrende ayırt etmemiz gereken en önemli şeylerden biri migren ağrısı 48 – 72 saati geçmez. Böyle bir atağı vardır migrenin. Diğerleri diğer sınıflara girerler, gerilim tipi baş ağrısı ya da cluster tipi baş ağrıları. Bu ağrıları tedavi ederken nedenini bilmemiz lazım. Migren ise tetikleyenini bilmemiz lazım, diğer ağrılar ise nedenini bilip ona göre tedavi etmemiz lazım. Yoksa tedavi etme şansımız olmaz.

 

Migreni neler tetikleyebilir?

 

Gıda alerjilerinden tutun da özellikle buğday ve süt gibi gıda alerjileri, maya ve şeker gibi gıdalar, kafein migren ağrılarını tetikleyebilir. Travmalar, üzüntüler bu ağrıları tetikleyebiliyor. Bunlar haricinde de özellikle boyun problemleri yine migreni tetikleyebilir. Diş problemleri baş ağrıları ve migreni tetikleyebilir. En önemlisi hormonel sorunlar da migreni tetikleyebiliyor. Dikkat edin, bu konu çok gözden kaçırılır genelde, özellikle adet öncesi gerginlik yaşayan hanımlarda baş ağrıları da buna eşlik eder. Migren tarzı baş ağrıları ya da migreni tetikleyen baş ağrıları adet öncesinde eşlik eder ve bu dönem geçtikten sonra bu döngü bittiğinde baş ağrıları kesilir. Bu da hormonel döngü için önemli bir migren tetikleyicisidir ki tedavisi de aslında çok kolaydır. O döngüyü düzeltecek bazı hormon destekleri dediğimiz vitamin, minerallerle takviyelerle bunları çok rahatlıkla tedavi edebiliyoruz. Tedavilerden bir tanesi bu. Bir diğeri biorezonans metodu ile etkin bir şekilde migreni tedavi edebiliyoruz. Bir diğeri özellikle fonksiyonel besinler dediğimiz besinler ve doğru beslenme şekli ile tedavi edebiliyoruz. Bunlar migren ve baş ağrısı için etkili tedavi yolları arasındadır.

 

Migren alerjiden, boyun düzleşmesinden, hormonal dengesizliklerden kaynaklanabilir. Peki bunlardan hangisi benim migrenime yol açıyor? Bunu nasıl bilebilirim?

 

Bunu hekim bilir. İlla ki muayene sonrasında belirlenir. Çünkü başınız ağrıdığında boyundan başlamış olabilir, fıtık olabilir, düzleşme olabilir, basit bir adele ağrısı olabilir, bunların hepsi migreni tetikleyebilir. Ya da çeneniz ağrıyordur, hangi dişin ağrıdığını, gerçekten dişten mi geldiğini, eğer dişten ise diş kökünde bir iltihap mı başka bir problem mi var, bunları bilemezsiniz. O yüzden illa ki bir hekime gitmek gerekiyor.

 

Alerji migreni tetikleyebilir diyorsunuz?

 

Kesinlikle. Bazı migren hastaları şarap içemez. Tabii ki tavsiye etmiyoruz alkolü ama şarabın içinde bulunan maya tetikler. Peynir migren hastaları özellikle küflü, eski kaşar peyniri gibi peynirlerden etkilenebiliyor. Maya etkilidir, süt etkileyicilerdendir.