Ozon terapi nedir? Faydaları nelerdir?

Ozon terapi nedir? Faydaları nelerdir?
  1. Ozon terapi nedir? Faydaları nelerdir?

Ozon tedavisi; oksijene (O2) kıyasla çok daha yüksek enerji taşıyan bir yapıya sahip kimyasal bir bileşik olan ozonun (O3) hastalıkların tedavisine yardımcı yöntem olarak kullanılmasıdır. Çok güçlü okside etme özelliği vardır. Etkin bir dezenfektasyon maddesidir. Bu yönüyle dünya çapında içme sularındaki mikropları öldürmek amacıyla arıtma tesislerinde güvenle kullanılmaktadır. Ozon tedavisi, kural olarak hastalıkların tedavisinde diğer tedavilere ek olarak uygulanır ve tamamlayıcı tedavi grubuna girer. Bu alanda eğitim almış ve deneyim kazanmış hekimlerin uygulamaları ile güvenli bir yardımcı tıp metodu olarak yararlanılabilir.
 

Ozon tedavisi, mantar, virüs, bakteri gibi patonjenlerle savaşarak, bağışıklık sistemimizin aktivitesini düzenleyerek ve metabolizmayı uyararak iyileşmeyi destekler. Hücrelerimizdeki oksijen kullanımının artması, genel sağlığımızı olumlu yönde etkileyebilecek yaygın sistematik etkilere sahiptir. Ozon ve oksidatif tedaviler, hücrelerin enerji fabrikaları olan mitokondride oksijen kullanımını iyileştirir. Ayrıca sitokin üretimini ve antioksidan enzim sistemlerini etkileyerek bağışıklık sistemini ve iltihabı modüle eder.

Ozon tedavisi bağışıklık sisteminizi yüklerinden arındırmak suretiyle güçlendirdiği gibi işini yapmasına da yardımcı olur. Ozon uzun süredir su ve hava için güvenli bir alternatif dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Ozon tedavisi ile, ozonun kendi vücudunuz için sterilize edici etkisinden yararlanabilirsiniz. Sağlıkta kullanılan medikal ozon kan dolaşımınıza girdiğinde bağışıklık sisteminizi harekete geçirir. Bağışıklığınızı uyardığı için kanınızı arındırır ve vücudunuzda yaşayan virüs, parazit, bakteri, mantar gibi çeşitli organizmaları etkisiz hale getirir.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, ozon tedavisinin temel faydalarından biri olsa da, ozon tedavisi aslında vücudunuza çok daha fazlasını sağlar. Ozon tedavisinin diğer faydaları şunlardır:
• Daha hızlı iyileşme
• Artan enerji seviyesi
• Ağrılarda azalma
• Beyin fonksiyonlarının güçlenmesi

Özetle, ozon tedavisi sağlığınız açısından çok çeşitli yararlar sağlayabilmektedir.

  • Bir kişiye ozon terapisi yapılmasına nasıl karar veriliyor? Hangi hastalıklar için, nasıl bir tedavi uygulanıyor?

Birçok yaşlanma belirtisi ve kronik hastalık, oksijen kullanımının azalması ve mitokondriyal sağlığın zayıflığı ilişkilendirilmiştir. Bu faktörlerin her ikisini de iyileştirebilen ozon tedavisi, sağlıkta yaygın iyileşmelere yol açabilir. Bu tedavilerin immün modüle edici ve anti-enfeksiyöz etkileri, akut ve kronik enfeksiyonlarda ve ayrıca otoimmün durumlarda iyileşmeye önemli ölçüde katkı sağlar.

Ozon tedavisi, özellikle şu durumlarda tedavi planınızın anlamlı bir tamamlayıcı parçası olabilecektir:

• Bağışıklık sistemi güçlendirme ihtiyacı
• Kronik viral, bakteriyel ve mantar enfeksiyonları
• Lyme hastalığı
• Kronik yorgunluk sendromu
• Fibromiyalji
• Kanser
• Ağrılar ve kas dejenerasyonu
• Kalp-damar hastalıkları
 

  • Koronavirüs geçirenlere ozon terapisinin ne yönde faydaları oluyor? Ozon terapisinin SGK’nın ödeme listesine alınmasında koronavirüs tedavisindeki olumlu etkileri olabilir mi?

Koronavirüs atlatanların koronavirüse bağlı komplikasyonları oluşabiliyor. Örneğin serbest radikallerle ilgili sıkıntılar, çeşitli organlarda virüsün yarattığı hasar, pıhtılaşma sorunları ya da kaslarda yarattığı sorunlar olabiliyor. Aynı zamanda metabolik sorunlara da yol açabiliyor. Dolayısıyla ozon tedavisi Covid sonrasında uygulanırsa bu hastaların rehabilitasyonunda ve Covid sonrası post-off tedavisinde çok hızlı bir etkiye sahip olabilir. Ozon tedavisinin düşük doz etkisi hem bağışıklığı güçlendiriyor hem de kanın inceltilmesi suretiyle hücrelere oksijen taşıması, detoksifikasyon gibi birçok etkiye yol açıyor. Covid atlatmış hastalara ozon tedavisi uygulanması bu hastaların hem rehabilitasyonu hem de Covid sonrası semptomlarının aşılmasında önemli bir destek olabilir.

  • Sizce diğer GETAT uygulamalarından hangileri SGK kapsamına girmeli?

Sağlık Bakanlığı’nın kabul ettiği GETAT uygulamaları bilimsel alt yapıları ince elenip sık dokunarak araştırılmış ve bilimsel olarak kanıtlanmış olmaları suretiyle kabul edilmiş uygulamalar olduğu için bunların tamamının SGK kapsamına girmesi gerekir. Böylelikle hem bu tedavilerin tüm halka ulaşımı açısından artı sağlanır, hem hastaların ilaca bağımlılığını azaltılarak tedavi etkinliği sağlanır, hem de devlet bütçesine de ciddi katkı yapılmış olur.