Popüler besinlerden geleneksel besinlere

Popüler besinlerden geleneksel besinlere

Diyet yaparken bildiğiniz gibi avokado, chia tohumu gibi popüler ve havalı besinler en sevilen ve son dönemlerde diyet tavsiyeleri arasında en sık duyduklarımızdır. Ancak bunun herkes için böyle olmadığını da biliyoruz.

Diyette bu gibi besinler yerine daha  ulaşılabilir ve farklı alternatif kaynaklar da tüketmek mümkün. Bunun için diyetinize dahil edebileceğiniz birkaç besinden bahsetmek istiyorum.

1- Doğal fıstık ezmesi
Avokado yerine tercih edilebilecek mükemmel bir üründür fıstık ezmesi. Vücudumuz için oldukça sağlıklı bir yağ kaynağıdır. Ayrıca hızlıca tüketebilir; mesela elma dilimleri üzerine biraz sürerek yiyebilirsiniz. Kendiniz yaparsanız ya da ev tipi olanını tüketirseniz herhangi bir katkı maddesi içermeyeceğinden son derece sağlıklı ve besleyici olacaktır. Bunun için biraz fıstık ile sütü rondodan çekmeniz yeterlidir. Ayrıca diyetinizde sınırlı da olsa tatlı tüketme esnekliğiniz varsa içine katacağınız bal ya da pekmezle alıştığınız fıstık ezmesine benzer, hatta ondan daha güzel bir lezzet de yakalayabilirsiniz.

2-Humus
Humus, çok besleyici bir besindir ve doğal bir antidepresan özelliğine de  sahiptir. Protein açısından oldukça zengin olan humus, serotonin salgılanmasını hızlandırarak kişinin kendini daha mutlu hissetmesini sağlar. Paprika ve zeytinyağı içerisinde mutluluk hormonunu sağlayan bir aminoasidi barındırmaktadır. Nohuttaki lifler beraberinde humusun içinde limon suyu, sarımsak, zeytinyağı, tahin ve kimyonla birleştiğinde toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Kısacası sağlıklı bir yağ kaynağıdır ve diyette alternatif olarak kullanılabilir.

3-Muz
Tatlı bir tadı, kremsi ve dolgulu yapısı olan muzu sütle, yoğurtla, yulaf ezmesiyle, hatta leblebi tozuyla karıştırarak oldukça besleyici, leziz ve potasyum açısından zengin besinler elde edilebilir.

4-Soya fasulyesi
Soya fasulyesi, avakado ve chia yerine kullanılabilecek ikame bir besin ve doyurucu bir atıştırmalıktır. Soya fasulyesi, B1, B2, E ve K vitaminlerini içerir. Niasin ve kalsiyum bakımından da oldukça zengindir. Buna ek olarak bol miktarda fosfor, demir, bakır, manganez, potasyum ve sodyum içerir. Soya fasulyesi, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu protein bakımından da zengin mükemmel bir besindir. Soya fasulyesini yemeklerde, kahvaltılık soslarda ve salatalarda kullanabilirsiniz.

5-Hurma
Hurma bildiğiniz gibi  lif oranı yüksek, glisemik indeksi diğer meyvelere oranla daha düşük, kişiyi uzun bir müddet  tok tutan ve  zayıflama diyetlerinde de  önemli rol alan harika bir besin maddesidir. Kabızlığı ve hazımsızlığı önleyen hurma ara öğünlerde yoğurt ile birlikte tüketildiğinde mükemmel bir etki sağlar ve hem sağlıklı hem düşük kalorili hem de lif açısından dengeli bir ara öğün yapmış oluruz.

 

Bazı popüler yeni nesil yiyeceklerin geleneksel ikamelerini şöyle özetleyebiliriz:

  • Avokado yerine fıstık ezmesi, muz, börülce,
  • Şeker, tatlandırıcılar ve goji berry yerine hurma, kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, bal,
  • Kinoa yerine humus, mercimek, siyez ya da frig bulguru,
  • Chia tohumu yerine keten tohumu, üzüm çekirdeği tozu, soya fasulyesi,
  • Soya sütü yerine keçi sütü, badem sütü,
  • Siyah pirinç yerine karabuğday,
  • Acai üzümü yerine mor lahana, pancar, yaban mersini,
  • Kalori hesabı yerine sağlıklı beslenme.