Romatoid artritte hastalarının yememesi gereken besinler nelerdir?

Romatoid artritte hastalarının yememesi gereken besinler nelerdir?

Romatoid artrit eklemlerde ağrılar, şişlikler, yanma şikayetleri ile karakterize otoimmun bir rahatsızlıktır. Otoimmun rahatsızlıkların çıkış noktası genellikle bağırsaklardır. Çünkü bağırsaklardaki geçirgenliklerle birlikte otoimmun rahatsızlıkların atakları artar. Bağırsaklara zarar veren ve bağırsaklardaki bozulmaları artıran belli gıdalar vardır. O yüzden romatoid artrit hastalarının diyetlerinden bu gıdaları elemine etmek gerekir. Bunlardan birincisi gluten. Gluten büyük moleküllü olduğu için bağırsaklarda harabiyete sebep olur. O yüzden de gluten içerikli gıdaları romatoid artrit hastalarının diyetlerinden çıkarmalıyız. Örneğin beyaz ekmek, bulgur, makarna, arpa, çavdar unlarından yapılmış gıdalar gluten içerikli gıdalardır. Ayrıca bunların yanında bir diğer bağırsaklarımıza zarar veren süt ve süt ürünleri gruplarıdır. İçerisindeki kazein ve laktoz, bağırsaklardaki geçirgenliği artırır. Bu yüzden romatoid artritli kişilerin diyetlerinde süt ve ürünlerini çıkarmak gerekir. Alkol, paketli ürünlerin tüketimi, meyve tüketimi bağırsaklardaki geçirgenliği artırır, o yüzden romatoid artrit hastalarının diyetinde bu gıda gruplarını çıkarmak gerekir. Ayrıca patates, pirinç gibi nişasta içerikli gıdalar yine bağırsaklardaki harabiyete sebep olur. Her hastalıkta olduğu gibi romatoid artrit hastalığının tedavisinde de beslenme önemli rol oynamaktadır.