Şehirli insanın hastalığı: Crohn

Şehirli insanın hastalığı: Crohn

Şehir yaşamının sağlığı tehdit eden olumsuz etkileri, özellikle de aşırı psikolojik ve elektromanyetik stres, sindirim sistemimizde kronik ve iltihabi sorunlar olarak, tam adı ile crohn hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Crohn, sindirim sisteminde yara, daralma ya da kalınlaşmalarla birlikte ülsere de yol açabiliyor. Crohn hastalığı şu belirtilerle kendini gösterebiliyor: Kronik yorgunluk, deride döküntüler, sürekli karın ağrısı ve şişlik, aşırı uyku ihtiyacı, ağrılı ve zaman zaman kanlı ishal, kusma, nedensiz biçimde ateş yükselmesi, iştahta azalma ve bunlara bağlı olarak kilo kaybedilmesi… Tüm bu belirtiler hastalığın tutunduğu bölgeye ve tabi ki kişiye göre değişiklik gösterecektir. Hastalığının seyri içerisinde, ileriki dönemlerde eklem ağrıları, göz iltihapları, bağırsak tıkanıklığı, bağırsaklarda kanama, deri iltihapları gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkabilecektir.

Crohnun bulaşıcı olup olmadığı henüz tartışmalı. Buna karşın crohn hastasından sağlam kişiye geçiş olmadığı ancak virüs veya bakteri türü infeksiyözün direnci az olan bireye geçmesiyle hastalığı tetikleyebileceği ve hastalık oluşumunda rol oynayacağı öngörülüyor. Benzer şekilde hastalığa yol açan patolojik neden de henüz tartışmalı durumda. Bu konuda elde edilen net verilerin başında, sigara içen kişilerin içmeyenlere oranla daha fazla crohna yakalandığı geliyor.

Gıda intoleransları crohnu tetikliyor

Pek çok hastalıkta olduğu gibi, crohnda da sağlıklı beslenmek büyük önem taşıyor. Kişinin kendi vücudunu tanıması, özellikle hangi yiyeceklerden sonra hastalığın seyrinin hızlandığını tespit ederek bunlardan uzak durması anlamlı ilk önlemler olacaktır. İşe şuradan başlanabilir: Günde üç ana öğünle beslenmek ve bu öğünleri de hafif menülerle geçirmeye çalışmak… Özellikle bağırsak daralması etkisiyle karşı karşıya olan hastaların kabuklu ve sert besinleri tüketmekten kaçınması, ağrıyı, kasılmaları ve krampları önlemeye yardımcı olacaktır. Kişi kendine iyi gelen besinleri tespit etmekte zorlanıyorsa, gıda intolerans testi ile kesin ve net sonuca ulaşabilir. Gıda intoleransları crohn ve pek çok hastalığın altında yatan ana sebeplerin başında gelmektedir, bunun altını çizmek istiyorum…

Tüm bunların yanı sıra bu hastalığa yakalanmış kişilerin genel anlamda kaçınması gereken besinler; alkol, süt ürünleri, yağlı gıdalar, baharat, bağırsakları tıkayabilecek sert fındık, patlamış mısır cinsi besinler, lif oranı fazla olan yiyecekler olarak sıralanabilir.

Crohn tedavisinde biorezonans desteği

Gıda intoleransı testi, hem bu hastalığa sahip hem de belli bir rahatsızlığı olmayan bireylerde nasıl beslenilmesi gerektiğine dair bilgi verici olabiliyor ve kişiye hayatına dair oldukça önemli bir yol gösteriyor. O nedenle crohn hastalığı tedavisine başlayan bireylerin bu testi yaptırması ve doğal tıp metodu olan biorezonans tedavisi ile crohn hastalığı tedavi süreci desteklenebilir.

Hastalığın seyri kişiden kişiye değiştiği gibi, tedavi sürecine yanıt alınması da kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir.