Tırnaklarımız çok çabuk kırılıyor ve soyuluyorsa ne yapmalıyız?

tırnak kırılması

Tırnaklarınız, vücudunuzun genel sağlık durumunu dışa yansıtan bir araç olabilir. Eğer sürekli tırnaklarınız kırılıyor, soyuluyor ya da benzeri bir sorun gösteriyorsa altta yatan nedenleri araştırmak için doktorunuza başvurmalısınız. Sürekli kırılan tırnakların yaşlanmanın normal yan etkilerinden enfeksiyonel rahatsızlıklara, vitamin eksikliklerinden sürekli oje kullanmaya kadar uzanan birçok farklı nedeni olabilir.  Şimdi bu nedenleri inceleyelim…

Yaşlanma
Bir insan yaşlandıkça, tırnaklar normal olarak daha da incelir ve kırılmaya daha yatkın hale gelir. Ayak tırnakları ise daha fazla kalınlaşır.

Suya sık sık maruz kalma
Ellerinizi normalden çok daha sık yıkamanız ya da sürekli su ve deterjana maruz kaldığınız bir iş yapmanız tırnaklarınızın kırılma riskini artırır.

Sık manikür yapmak ve oje sürmek
Aseton bazlı tırnak cilası sökücülerinin kullanılması tırnakları zayıflatabilir ve kırılmaya yatkın hale getirebilir. Bu nedenle çok sık kimyasala maruz kalmaktan kaçınılması, gerektiğinde ojelerin gece yatmadan çıkarılarak tırnakların hava almasının sağlanması, aseton kullanmadan önce tırnakların ıslatılması gerekir.  Tüm kimyasal işlemler tırnaklarınızı kırılmaya, soyulmaya karşı savunmasız bırakır.

Mantar enfeksiyonu
Tırnak diplerinizdeki deride çatlak veya yaralanma varsa, mantar cildi istila edebilir ve enfeksiyona neden olabilir. Bir mantar tırnak enfeksiyonu belirtileri tırnakların çatlaması, kırılması, kalınlaşması, sarı, beyaz, şeffaf ve kahverengi gibi tonlarda tırnak renklerinin oluşması şeklinde özetlenebilir.

Beslenme eksiklikleri
Vücut, sağlıklı tırnaklar için çeşitli besinler kullanır. Demir eksikliği, çatlak tırnakların en sık görülen beslenme eksikliklerinden biridir. Vücudumuz güçlü tırnaklar oluşturmak için ayrıca proteine ve B vitamine de ihtiyaç duyar.

Sedef hastalığı
Tırnakları etkileyen sedef hastalığı, tırnaklarda çatlama ve kırılmaya yol açabilir. Sedef hastaları tırnaklarının ufalanması, tırnak yatağının ayrılması gibi başka semptomlar da yaşayabilirler.

Tiroid bozukluğu
Tiroid, kişinin metabolizmasını ve aynı zamanda cilt, saç ve tırnak büyütme işlevini sürdürmekten sorumludur. Tiroid disfonksiyonu olan kişilerde kuru, çatlak ve kırılgan tırnaklar da dahil olmak üzere tırnak problemleri olabilir.

Sürekli kırılan tırnaklar için ne yapmalı?

Çatlamış tırnakların tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Bazen bir hastalığın habercisi olabilir ve tedavi edilmesi gerekebilir. Bu durumda mutlaka bir doktora danışmalısınız. Bazense sadece oje, deterjan gibi kimyasalların kullanımını azaltmayı gerektirebilir. Bu gibi durumlarda tırnaklarınızı güçlendirmek için ayrıca yapabileceklerinizin başında zeytin yağı, avokado yağı, hindistan cevizi yağı gibi bitkisel yağları uygulamak gelir. Bunların yanı sıra deniz tuzu tırnakların parlamasını ve güçlenmesini sağlayarak tırnaklara oldukça olumlu etki eder. Elma suyu veya limon suyu ile tırnaklara ve tırnak etlerine masaj yapmak da tırnakları güçlendirip kırılmaları önlemeye yardımcı olabilir.